අංශභාගයෙන් වැළකී සිටිය හැකියි ද ?





             රුධිරය තුළ ඇති අහිතකර ට්‍රයිග්ලිසරයිඩ් මේද  ප්‍රමාණය ඉහළයාම නිසා මේ රෝගී අවධානම වැඩි වේ. මේ නිසා ඒවා රුධිර නාළ තුළ තැන්පත් වී මාර්ගය අවහිර වීම නිසා මෙවැනි තත්ත්ව උදාකරයි . හරක් මස් , ඌරු මස් ,බටර් ,එළුමස් ,චීස් , මේදය සහිත කිරි තෙල් බැදුම් සහිත ආහාර ,සංතෘප්ත මේද සහිත ආහාර සීමා කිරීමමගින්න් අංශභාග අවධානම අඩු කරගත හැකියි .
                              මේ රෝගය මඟින් වැඩි බලපෑමක් ඇති වනුයේ සිරුරේ වැදගත්ම අංගයක් වන මොළයයි .මෙම මොළයේ මස්තිෂ්කය ප්‍රධාන වශයෙන් කොටස් දෙකකින් සමන්විත වේ. මොළයේ යම්කිසි ප්‍රදේශයකට රුධිර සැපයුම , ග්ලුකෝස් හා ඔක්සිජන් සැපයුම නතර වුවහොත් මෙවැනි ආබාධිත තත්ත්වයකට පත්වෙනවා සේම පෙර දක්වන ලද ආකාරයට 80% ක්ම මේ සඳහා හේතුවන්නේ මොළයේ යම්කිසි ප්‍රදේශයකට රුධිරය සපයන රුධිරනාළයක් හදිස්සියේ පුපුරා යාමයි . මේ තත්ත්වය අතිශය  විරල වුවත් වඩාත් භයානක  තත්ත්වයක් ලෙස  සලකයි. මෙවැනි තත්වයක් ඇති වී ටික වෙලාවකින් මොළයේ සෛල හැකිළීී මැල වී ගොස් මරණයට පත් විය හැකි .



රෝගය වැළදීමට පෙර පවතින රෝග ලක්ෂණ 

  • අධි රුධිර පීඩනය                                                                   
  • මන්ද රුධිර පීඩනය                                                                  
  • අධික හිසරදය                                                                       
  • ඇසක හෝ ඇස්  දෙකේම පෙනීම අඩු වීම                                    
  • හෘදයේ වේදනා අපහසු වීම                                                     
  •  සමබරව සිට ගැනීමේ අපහසුතාව                                 
  •  ආහාර ගිලීමට අපහසුතාවීම                                                    

Comments